Badevannskvalitet

Kort fortalt

Vi tester:

  • badevannet på de kommunale badeplassene gjennom hele sommersesongen
  • innholdet av cyanobakterier, og en gift de ofte produserer, i Kolbotnvannet i sommersesongen

Vannprøvene blir kun tatt i sommersesongen.

Vi tar prøver av vannet på badeplassene vi drifter, som er

  • Bråtetjern
  • Gjersenga
  • Kloppa
  • Midtsjøvann
  • Tussetjern
  • Vientjern

Vannkvaliteten blir vurdert som god, mindre god eller ikke akseptabel. Dette er i henhold til retningslinjer fra FHI.

I sommersesongen kan du se testresultatet for badeplassene her

Om prøveresultatene

Alle prøveresultater viser et øyeblikksbilde på vannet på tidspunktet prøvene ble tatt. Mye regn og nedbør gjør at det renner mer vann ned i badevannet. Dette kan gjøre vannet mer grumsete og mindre tiltalende.

Du bør derfor vurdere tilstanden på badevannet ut fra helhetsinntrykket.

Mye regn kan gi dårligere kvalitet

Rett etter et kraftig regnskyll er sjansen for dårlig badevannskvalitet høyere enn vanlig. Høyere bakterieverdier i vannet kan da forekomme i kortere perioder, men dette medfører sjelden helsefare.

Som regel vil vannkvaliteten være god igjen et døgn etter regnskyllet.

Svømmekløe

Ved vanntemperaturer over 20°C i ferskvann øker faren for svømmekløe. Unngå å bade med åpne sår, og tørk deg godt med håndkle rett etter badet. 

Vibrioinfeksjon

Ved høye vanntemperaturer, kan det være fare for vibrioinfeksjon hvis du bader i sjøen med åpne sår.  Bader du på strendene Ingierstrand, Bekkensten og Bestemorstranda bør du være obs på dette.

Eldre og personer med nedsatt immunforsvar kan få alvorlige helseproblemer hvis de blir smittet med denne bakterien. Varmere klima og lavere saltinnhold i vannet kan øke forekomsten av bakterien.

Kolbotnvannet er ikke tilrettelagt som offentlig badeplass fordi vannet inneholder cyanobakterier. Disse produserer ofte en gift som er forbundet med en viss helserisiko.

På grunn av cyanobakteriene anbefaler vi ikke å bade i Kolbotnvannet.

I sommersesongen tar vi vannprøver av overflatevannet i Kolbotnvannet hver måned for å måle innhold av cyanobakterier og giften de ofte produserer, som heter microcystin.

Vannprøver vi tar i Kolbotnvannet blir bare analysert for cyanobakterier, og er ikke en tilrettelegging for bading.

Om prøvetakingen

Det ble tatt prøver for blågrønnalger (cyanobakterier) og algegiften microcystin 27. august og 24. september. På grunn av en misforståelse ble ikke prøvene fra 27. august levert til analyse hos NIVA umiddelbart, men ble stående i kjøleskap. De ble først levert sammen med september-prøvene.

September-prøvene har lave nivåer. Prøven tatt i overflaten hadde 1,3 µg/l microcystin. Grensen for drikkevann er 1 µg/l microcystin og for badevann 10 µg/l microcystin.

Prøvene tatt 27. august hadde høyere nivåer: Prøven tatt i overflaten hadde 10,2 µg/l microcystin. Det kan hende konsentrasjonen var noe høyere enn dette i august, siden det hadde gått så lang tid siden prøven ble tatt.

Prøvene tatt på 4-5 meters dyp hadde litt lavere konsentrasjoner enn overflateprøvene både i august og september.

Resultat av vannprøver

Det er ikke mye cyanobakterier i Kolbotnvannet nå, og konsentrasjonene av algegift er lave.

Vi anbefaler ikke å ferdes i vannkanten eller bade i Tussetjern etter fyringsoljeutslippet vinteren 2023/2024.

Opprydningsarbeidet pågår fortsatt.

Selve utslippet var stort, og mye rant ut i Tussetjern før man fikk stanset utslippet. Først blir deler av kantvegetasjonen fjernet for at de ansvarlige skal klare å komme til for å fjerne oljesøl langs vannkanten.

Når alle fysiske tiltak for å rydde opp har blitt gjennomført, vil det komme en periode hvor naturen selv må bryte ned restene av det som ikke lar seg fjerne med fysiske tiltak.

Det kan ta lang tid, og det er per i dag dessverre ikke mulig å lage en fremdriftsplan som sier noe om når folk kan bade i Tussetjern igjen.

Det er høyst usikkert om man kan bade i Tussetjern i det hele tatt i år.

Så lenge opprydningen foregår råder vi folk til å ikke bade i Tussetjern. Vi venter også med å ta vannprøver i Tussetjern til vi har fått beskjed fra de ansvarlige for opprydningsarbeidet om at det er tilstrekkelig ryddet.

Nyheter med status for arbeidet

Vi er en av kommunene i PURA. Vannområdet PURA, Bunnefjorden med Årungen- og Gjersjøvassdraget, er opprettet som følge av EUs vanndirektiv.

I regi av PURA pågår det en kontinuerlig overvåking av vannkvaliteten i bekker, elver og innsjøer. Hensikten er å sikre god kjemisk og økologisk vannkvalitet i vårt nærområde.

Mye av informasjon om vannkvaliteten i Nordre Follo kommune ligger i PURAs årsrapporter for vannkvalitetsovervåking.

Årsrapportene finner du sammen med mye annen nyttig informasjon på www.pura.no.

Les mer om hvordan vi forvalter vannet i Nordre Follo kommune.

Tlf 02178 (kl. 08-15)

Vakttelefon: 64 87 85 94 (kl. 15-8, helger og helligdager)

postmottak@nordrefollo.kommune.no