Fredete arter

Kort fortalt

  • Alle amfibiearter i Norge er fredet. I Nordre Follo kommune finnes fem av seks arter.
  • Hule eiker er også fredet.
  • Du kan søke om støtte til å ta vare på truede arter eller renske opp gårdsdammen din.

Amfibier

Alle norske amfibier er fredet etter viltloven. I Norge er det seks arter amfibier:

  • to salamanderarter (stor salamander og liten salamander)
  • tre froskearter (buttsnutefrosk, spissnutefrosk, damfrosk)
  • en paddeart

I Nordre Follo kommune finner vi fem av seks arter - alle unntatt damfrosk.

Salamander er en nær truet art 

I Norsk Rødliste 2015 er damfrosk oppført som kritisk truet CR og stor salamander som nær truet NT. 

Salamanderne lever både i vann og på land. De legger egg i tjern og dammer på våren og holder seg der til utpå sommeren.

Om vinteren går de i dvale på land. Det er en høy tetthet av dammer i Nordre Follo som er viktige for amfibiene. Dammene benyttes også av mange andre arter, og er derfor viktige for biologisk mangfold.

Hule eiker

Har du en hul eik på eiendommen din? Da må du ta ekstra hensyn.

Hule eiker er en utvalgt naturtype etter lov og har derfor ekstra beskyttelse. Hvis du har en hul eik på din eiendom, og vil utføre arbeid som kan påvirke treet, må du oppfylle aktsomhetsplikten.

Kommunen kan bistå med råd og veiledning.

Se også Naturmangfoldloven

Nyttige fakta om hule eiker

Eiketrær med stamme som har en diameter på minst 63 cm eller en omkrets på minst to meter i brysthøyde hulrom regnes som en hul eik. Disse trærne er beskyttet etter naturmangfoldloven.

For eiketrær som er synlig hule gjelder beskyttelsen trær som er minst 30 cm i diameter eller 95 cm i omkrets. Brysthøyde regnes som 1,3 meter over bakken.  

Over 1500 arter av insekter, sopp og lav er knyttet til hule eiker. Det er også flere fuglearter og flaggermus som tar i bruk hule eiker. Tar vi vare på trærne, vil vi samtidig beskytte mange andre arter.

Hvordan kan du bidra til å bevare hule eiker?

En hul eik kan ikke felles eller utsettes for tyngre beskjæring. I tillegg bør alle aktuelle tiltak vurderes av en trepleier/arborist.

Det er viktig å være klar over at treet ikke kan felles eller beskjæres for å minke nedfall fra løv, nøtter og kvister, eller for å bedre utsikten og solforhold.  

Hule eiker har en hensynssone i en radius på 15 meter fra stammen. I denne sonen skal du unngå å grave, bygge, kjøre med tunge kjøretøy, dyrke opp eller lignende da dette kan skade rotsystemet eller greinene, og redusere levetiden til treet.

For at vi skal få flere hule eiketrær, må vi sørge for at mindre eiketrær har muligheten til å vokse seg store og bli hule eiker i framtiden.

Kommunen og Statsforvalteren har ansvar for å veilede grunneiere og tiltakshavere om hule eiker.

Hvis du har spørsmål om hule eiker, ta først kontakt med kommunen.  

Mer informasjon om hule eiker finner du på nettsidene til Statsforvaltaren i Vestfold og Telemark.

Støtteordninger

Du kan søke økonomisk støtte til naturmangfoldtiltak i Miljødirektoratets elektroniske søknadssenter.

Grunneiere, privatpersoner, frivillige organisasjoner, kommuner, virksomheter og institusjoner kan søke om støtte til tiltak for å verne

Søk om støtte til å renske opp gårdsdam

Hvis du har en gårdsdam på din eiendom, kan du søke Follo landbrukskontor om tilskudd til å renske opp/utbedre dammen. Stønaden kommer fra SMIL-midlene (spesielle miljøtiltak i landbruket).