Gitar, el-gitar og klassisk gitar

Kort fortalt

 • Vi underviser i el-gitar og klassisk gitar.
 • Elevene lærer å spille etter noter og spiller ulike musikktyper. 
 • Gitaristene lager etter hvert egne grupper. 

Gitar

 • Vi tilbyr undervisning på akustisk gitar og el-gitar.
 • Vi gir deg et bredt tilbud der du kan lære å spille musikk som strekker seg fra klassisk til rytmisk musikk.
 • Du vil lære mange sanger/stykker du vil ha glede av hele livet, enten alene eller sammen med andre!

Undervisningen

Undervisning gis som enkelttimer eller i gruppe, etter en faglig vurdering av lærer.

Du vil lære praktisk og teoretisk kunnskap. Dette vil gi deg den musikalske forståelsen og de spilleteknikkene du trenger for å spille sanger eller stykker i ulike sammenhenger.

Som gitarelev får du innblikk i ulike musikksjangre. Dette vil gi deg et større grunnlag for å vurdere hva du liker, hva som interesserer deg og hva som motiverer deg. Du velger selv om du vil spille akustisk eller el-gitar.

Akustisk gitar

Vi hjelper deg med å lære å spille sanger/stykker der du får utvikle deg med jevn og naturlig progresjon. På akustisk/klassisk gitar lærer du å spille sanger/stykker med god teknikk, utvikle din musikalske forståelse og dine ferdigheter.

Du vil lære å spille sanger/stykker i ulike musikalske sjangre som er naturlige for instrumentet. Du vil også lære ulike notasjonsformer som akkordsymboler, noter og tabulatur.

Vi tilpasser undervisningsformen til det som passer din alder og utvikling. Derfor vil du enten få undervisning alene, eller i gruppe, etter en faglig vurdering av lærer.

Samspill på akustisk gitar

Vi samarbeider med andre musikere og sangere i kulturskolen og gir deg muligheten til samspill med andre elever. Du lærer også å spille for et publikum gjennom tilpassede arrangementer/konserter som gir deg den utfordring du trenger for å utvikle deg videre.

I tillegg har vi også to gitarorkestre der gitarister møtes for å spille sammen! Det er to grupper, oppdelt etter alder. 

 • Gruppe 1: Opp til 12 år. 
 • Gruppe 2: Fra 13 år.

Her fokuseres det mye på samspill, fellesskap og spilleglede. Lærerne inviterer eleven til gitarorkester når de ser at eleven er klar for det.

El-gitar

Når du spiller el-gitar på kulturskolen, er det fokus på stilarter som rock, blues, jazz og andre lignende musikkretninger. Du vil lære grunnleggende musikkteori, med et tungt fokus på gehør, samspill og improvisasjon.

Ditt første år får du individuell undervisning med gitarlærer. Det andre året åpner lærer opp for undervisning i små grupper. Etter hvert får du også mulighet til å spille i band.

Valg av riktig repertoar er en viktig del av samspilltimene der «Head arrangements», gehørspill, "basics" utgjør hovedelementene.

Det skaper fin balanse mellom å spille kjente riff, soloer, kjente låter, musikkteori, samt utvikling av de tekniske ferdighetene.

El-bass

El-bass eller bassgitar er et viktig instrument i bandsammenheng og finnes i nesten hvert band innenfor pop, rock og andre rytmiske sjangre.

Formen minner om en el-gitar, men el-bass er litt større, har oftest kun fire strenger og høres dypere ut. Hvis du har lyst til å spille i band, kan bass være det rette instrumentet for deg.

Undervisningen er individuell og dekker alt fra pop til rock til jazz tilpasset til elevens interesser og behov. I starten er det mye fokus på et godt og avslappet forhold mellom kropp og instrument.

Vi lærer om

 • grunnleggende teknikk
 • rytme
 • harmoni 
 • groove

Dette læres gjennom lek, improvisasjon og imitasjon, og skal gi deg inspirasjon og verktøy for å øve hjemme. Vi spiller både etter noter og gehør.

Når du velger el-bass i kulturskolen, får du også mulighet til å prøve ut kontrabass som har samme stemming og samme funksjon i bandet.

Kråkstad Jazz

 • Undervisning i improvisasjon og samspill for barn og unge i alderen 10-19 år.
 • Får gode musikalske opplevelser sammen i øvelokalet og på konsert.
 • Kjenner på følelsen av å være med på noe som er større enn deg selv.
 • Får en identitet både som band og bandmusiker.

Kråkstad Jazz (tidligere Improbasen) tilbyr en jazzskole for barn og unge i alderen 10-19 år. De holder til i Kråkstad samfunnshus. 

Kråkstad Jazz er et tiltak under foreningen Kråkstad Barne- og Ungdomsmusikk. Foreningen har egne vedtekter, styre og økonomi. Undervisningstjenesten leveres av Nordre Follo Kulturskole.

Undervisning

Kråkstad Jazz driver undervisning i improvisasjon og samspill, organisert i syv forskjellige band. Tilbudet er for barn og unge i alderen 10-19 år.

Hovedfokus i undervisningen er musikkglede, spilleglede, og det å knytte identitet til det å være et musiserende menneske.

Undervisningen handler videre om å få gode musikalske opplevelser sammen i øvelokalet og på konsert og lære å lytte til hverandre og på helheten. I tillegg handler det om å kjenne på følelsen av å være med på noe som er større enn deg selv. Elevene opplever ofte å prestere mere i samspill med andre enn det de gjør alene på øverommet.

Metode

De første årene blir det meste av musikken komponert på stedet. Vi lager låtene sammen, finner på tekst og gir låtene navn.

Vi spiller inn på mobiltelefonen for å huske hva vi har laget, og hva vi skal øve på. Da får elevene tidlig et eierskap til musikken og til hele prosjektet.

De knytter identitet til det å spille musikk og det å spille i band. På denne måten oppsøker de tidligere musikk som er spennende for dem å utforske.

Veien videre

Vi fortsetter i stor grad å lære musikk på øret, samtidig som vi lærer musikkteori og harmonilære i praksis. Vi kan bruke opptil to timer per band, og jobber sammen om å forme musikken. Vi arrangerer sammen og ikke minst jobber detaljert med improvisasjon i og rundt et musikkstykke.

Modell

Det er et krav at alle elever ved Kråkstad Jazz skal ha undervisning på instrumentet sitt ved siden av samspillet, f.eks. på Kulturskolen eller Ski VGS.

Ønsket om å jobbe med jazz og improvisasjon må komme fra elevene selv. Vi leder dem på vei ved å eksponere elevene for ulik kvalitetsmusikk innen det rytmiske feltet.

Prosjekter

Hvert år har vi prosjekter med eksterne musikere. Musikerne inviteres inn, og vi spiller deres musikk i tre uker. Kråkstad Jazz sine band forbereder seg i ved å spille en eller to låter fra artisten som kommer på besøk, samt et fellesnummer.

Artisten, musikerne eller hele bandet kommer så på besøk på den ukentlige øvelsen til samtlige band. Samme uke har vi konsert i uke i Rådhusteateret i Ski. Denne konserten er også åpen for publikum utenfra.

Eksempler på tidligere prosjekter

Vi har hatt prosjekter med kvartetten Scram fra Danmark, hvor alle i bandet også underviser på konservatorienivå. Vi har hatt prosjekt og kirkekonsert med Espen Eriksen, Torbjørn Sletta Jacobsen, groove prosjekt med Audun Erlien og Wetle Holte, og mange ganske ulike prosjekter.

Læreplan

Regional læreplan - kjernetilbud gitar

Søk om plass 

Du sender en søknad til Nordre Follo kulturskole, og får tilbud om plass så snart vi har ledig kapasitet.

Søk plass

Hovedopptak til elevplasser gjøres i juni. Du får mail i slutten av juni hvis du blir tildelt plass i hovedopptaket. Vi tar imidlertid imot søknader hele året, og gjør løpende inntak ved ledige plasser.

Hovedregelen er at elevene som får plass er bundet for et skoleår. Eleven har fast plass helt til vi mottar skriftlig utmelding. Unntak fra dette er årskurs og kortere kurs.

Kontaktinformasjon

Kontakt Nordre Follo kulturskole

Telefon: 64 85 30 30 (hverdager 10-15)