Folkehelse
Kort fortalt
- Folkehelse beskriver befolkningens helse, mestring og livskvalitet
- Folkehelsearbeidet er bredt og tverrsektorielt
- Vi jobber aktivt med folkehelsearbeid i alle virksomheter og gjennom samskaping
Hva er folkehelse?
Når vi snakker om folkehelsen i Nordre Follo, mener vi innbyggernes helsetilstand og hvordan helsen fordeler seg i befolkningen.
Kommunens innsats for å påvirke de faktorene som fremmer helsen eller forebygger sykdom, skade eller lidelse kalles for folkehelsearbeid. Helsefremmende tiltak kan defineres som faktorer som styrker helsen, mens forebyggende tiltak retter seg mot faktorer som truer helsen.
Innbyggernes helse og livskvalitet påvirkes av mange forhold, som for eksempel nærmiljø, oppvekst- og skoleforhold og tilgang på anstendig arbeid, i tillegg til kosthold, fysisk aktivitet, søvn og alkohol- og tobakksbruk.
Arbeidet med folkehelse berører derfor stort sett alle samfunnsområder, og derfor er tverrsektoriell innsats og samarbeid helt nødvendig. Tidlig innsats er viktig, og barn og unge skal prioriteres.
Hele kommunen har ansvar for folkehelsearbeidet.
Bærekraftig samfunnsutvikling er et overordnet mål for alle, også for kommunen. For å nå dette målet er en befolkning med god helse og livskvalitet, og en rettferdig fordeling av dette, en viktig forutsetning.
Målet med folkehelsearbeid er å:
- Fremme befolkningens helse, trivsel og gode sosiale og miljømessige forhold
- Bidra til å forebygge sykdom, skade eller lidelse
- Bidra til å utjevne sosiale helseforskjeller
- Beskytte befolkningen mot faktorer som kan ha negativ innvirkning på helsen
De viktigste oppgavene i folkehelsearbeidet er:
- Ha oversikt over befolkningens helse og det som har betydning for den
- Medvirke til at folkehelse og sosial bærekraft blir tatt hensyn til i alt kommunen gjør
- Gi informasjon, råd og veiledning om hva den enkelte selv og befolkningen kan gjøre for å fremme helse og forebygge sykdom
Hvordan er folkehelsa i Nordre Follo?
De fleste innbyggere i Nordre Follo har god helse og trives.
Innbyggerne har generelt høyt utdanningsnivå og medianinntekten er høy. Disse to faktorene har svært stor betydning for at mennesker skal oppleve god fysisk og psykisk helse gjennom livet.
Kommunen er preget av god infrastruktur, nærhet til kompetansemiljøer, arbeidsmarkeder og muligheter. Vi har et rikt kulturlandskap med landbruk, skog og kystarealer, og Nordre Follo er stort sett en trygg og sikker kommune å bo i.
Det er viktig at vi jobber med å forsterke de positive trekkene ved kommunen. Likevel har Nordre Follo utfordringer som vi må jobbe med.
Utfordringsbildet preges av komplekse sammenhenger, som vi kan kalle «gjenstridige problemer» eller «floker».
Innsatsområdene som er trukket fram i kunnskapsgrunnlaget Folkehelseoversikten 2023 er:
- Sosiale forskjeller fører til ulikhet i befolkningens helsetilstand
- Psykisk uhelse øker, særlig blant barn og unge
- Utenforskap og manglende tilknytning til samfunnet
- Fysisk inaktivitet og stillesitting – overvekt og fedme
Kunnskapsgrunnlag og statistikk
Folkehelseoversikten i Nordre Follo 2023
Kart over levekår i skolekretsene (fungerer bare på PC eller nettbrett)
Tolkning av tallene og kartet må gjøres med forsiktighet. Ved framstilling av statistikk og tall vil det alltid være en viss usikkerhet på grunn av endringer i definisjoner, skolegrenser eller annet.
Folkehelseprofil for Nordre Follo 2024
Trygt lokalsamfunn
Nordre Follo er sertifisert som Trygt lokalsamfunn. Trygge lokalsamfunn er en metode for å forebygge skader og ulykker blant kommunens innbyggere.
Ved å være sertifisert som trygt lokalsamfunn, forplikter kommunen seg til å arbeide systematisk, langsiktig og tverrfaglig med å forebygge skader og ulykker.
Som sertifisert blir kommunen en del av Safe Communities. Safe Communities er en internasjonal modell anerkjent av Verdens helseorganisasjon (WHO), og tatt i bruk i mer enn 30 land.
Den nasjonale ordningen Trygge lokalsamfunn er en norsk utgave av den internasjonale modellen, tilpasset norsk virkelighet.
Politikerne i Nordre Follo kommune har vedtatt seks satsningsområder for perioden 2022-2025:
- Beredskap/samfunnssikkerhet
- Psykisk helse
- Seniorsikkerhet
- Smittevern
- Systematisk internkontroll
- Trafikksikkerhet
Hvis du vil vite mer om Trygge lokalsamfunn, kan du besøke Skadeforebyggende forums nettside.
Universell utforming
Universell utforming handler om at produkter, omgivelser og tjenester skal være tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne, alder eller situasjon.
Det kan for eksempel handle om trinnfri adkomst til bygninger og offentlig transport, personlig service i tillegg til selvbetjening eller teksting av filmer.
Universell utforming skal ligge til grunn for all samfunnsutvikling i Nordre Follo. Vårt mål er å sikre at alle innbyggere skal kunne delta og bidra fullt ut i samfunnet, uavhengig av funksjon og alder.
Universell utforming skal bidra til en bærekraftig og inkluderende infrastruktur i kommunen. Satsningsområder Vi skal tilrettelegge for at offentlige bygninger, veier, parker og annen infrastruktur er universelt utformet.
Vi skal også sikre at kommunens tjenester og informasjon er lett tilgjengelige for alle.
Kommunen har en ressursgruppe for universell utforming (uu). Gruppen jobber i henhold til Regjeringens handlingsplan for universell utforming og økt tilgjengelighet.
Har du spørsmål eller innspill til universell utforming i kommunen?
Send oss en e-post på universellutforming@nordrefollo.kommune.no.
Program for folkehelsearbeid i kommunene
I 2017 startet Helsedirektoratet en tiårig satsing på kommunalt folkehelsearbeid. Dette skal bidra til å styrke kommunenes arbeid med å fremme befolkningens helse og livskvalitet. Barn og unge, psykisk helse og rusforebygging er sentrale tema.
Tilskuddsordningen «Tiltaksutvikling innen program for folkehelsearbeid i kommunene» støtter utvikling av kunnskapsbaserte tiltak i kommunene.
Nordre Follo kommune har fått tilskudd til prosjektet MITT VALG idrett (2020-2024).
På nettsiden forebygging.no kan du lese om tiltakene i Program for folkehelsearbeid og evalueringene av disse.
Se også:
Kontakt oss
Samfunnshelse kan kontaktes på e-post: samfunnshelse@nordrefollo.kommune.no.