– Kjærlighet er bare kjærlighet
Foto: Nordre Follo kommune
For mange er det en selvfølge å kunne være seg selv. Å tørre å vise hvem man er, og hva man står for.
Men det mange tar for gitt, er en fjern drøm for andre – også i Nordre Follo. Mange velger å skjule den de egentlig er og lever ikke slik de selv skulle ønske.
Nordre Follo kommune ønsker å ta et tydelig standpunkt om at hos oss kan du være akkurat den du er.
Derfor har en tverrfaglig arbeidsgruppe siden i fjor høst jobbet frem en prosedyre for markering av Pride i vår kommune – en prosedyre som er helt unik i norsk sammenheng.
– Viktig at kommunen går foran
Ordfører Cecilie Pind understreker betydningen av å få på plass en slik prosedyre. Hun er svært fornøyd med at Nordre Follo er en av landets første kommuner som har fått dette på plass.
– Det er viktig at kommunen går foran og synliggjør at vi ikke aksepterer diskriminering, trakassering eller ekskludering.
Med denne prosedyren tar vi et tydelig standpunkt for kjønns- og seksualitetsmangfold, sier hun og forteller videre at alle – uavhengig av legning og kjønn – skal føle seg trygge i vår kommune.
– Kjærlighet i seg selv er grenseløs og setter heller ingen merkelapper. Kjærlighet er bare kjærlighet.
Ambisjoner om åpenhet, synlighet og trygghet
Doktorgradsstipendiat ved Høyskolen Kristiania, Jon Martin Larsen, har siden 2021 samarbeidet med alle Follo-kommunene om sitt forskningsprosjekt.
Forskningen skal få frem hvordan minoritetsinnbyggere har det i kommunene i dag.
Han har blant annet forsket på hvordan disse innbyggerne kan få det bedre i dialog med kommunene og de kommunale tjenestene.
– Nordre Follo er nå en av svært få kommuner i Norge som har planlagt og skrevet ned ambisjoner for å skape mer åpenhet, synlighet og trygghet for innbyggere som tilhører et kjønns- og seksualitetsmangfold, forklarer han.
Han legger til at også de andre kommunene i regionen gjør et viktig arbeid.
– Follo-kommunene viser tydelig at de ønsker mer åpenhet og synlighet fra sine minoritetsinnbyggere. De forstår også at åpenhet krever at det er tillit mellom minoritetene og kommunene.
Hvordan markerer vi Pride i Nordre Follo?
Prosedyren, som er vedtatt i kommunens ledergruppe, beskriver blant annet hvordan kommunen skal flagge for å markere Pride.
Den beskriver også hvordan ansatte individuelt og som en del av organisasjonen kan markere Pride.
I tillegg handler den om hvordan kommunen eventuelt kan gjennomføre Pride-relaterte aktiviteter og arrangementer.
Det innbyggerne vil merke aller mest, er at kommunen fra 1. juni og ut hele måneden vil flagge med Pride-flagg foran rådhuset.
Unntaket er de offisielle flaggdagene, da vil det norske flagget heises. I 2025 er dette 7. juni (unionsoppløsningen) og 9. juni (første pinsedag).
Skoler og andre institusjoner kan selv velge hvorvidt de ønsker å markere med flagg eller andre effekter.
Prosedyren skal bidra til å fremme aksept, synlighet og sikkerhet for innbyggernes kjønns- og seksualitetsmangfold. Den skal også vise at likeverd og solidaritet er en del av kommunens verdigrunnlag.
Prosedyren gjelder for alle ansatte og virksomheter i Nordre Follo kommune.
Tett samarbeid med Enebakk kommune, årets vertskap for Follo Pride
Nordre Follo har også tett samarbeid med Enebakk, som i år er vertskap for den årlige Follo Pride. Ordfører i nabokommunen, Christopher Leiknes, forteller at han ser frem til å arrangere paraden i juni.
– Det skal være plass til alle, uansett hvem man elsker eller hvordan man ser ut, sier han og legger til at dette er noe som er viktig hele året, ikke bare i juni.
Follo Pride blir en tydelig markering av nettopp dette standpunktet, samtidig som han trekker frem viktigheten av å ikke se på markeringen isolert sett.
– Budskapet «her er det plass til alle» er absolutt og ikke oppe til diskusjon.
Nordre Follos ordfører, Cecilie Pind, er helt enig med sin kollega i Enebakk.
– Vi markerer med regnbuens farger, også for å vise at verden er nettopp alle farger, og at vi ikke må leve i en svart-hvit verden. Det ønsker vi å vise i Nordre Follo, understreker hun.
Nordre Follo skal være trygt for alle
Dessverre er det en kjensgjerning at veldig mange opplever hets, trakassering og ubehag i forbindelse med sin legning.
Mange velger derfor å ikke være åpne om dette. Dette begrenser seg ikke til en enkeltstående aldersgruppe, men gjelder uavhengig av alder.
Opplevelsen av å stå utenfor og ikke bli akseptert kan være tung å bære for mange. Utfordringene mange står i, har store konsekvenser – ikke bare for dem, men også de som står dem nær.
Nordre Follo skal være et trygt sted å bo for alle.
Denne prosedyren er et ledd i denne visjonen.
Sist endret: 11.03.2025