Husk at det er ulovlig å brenne avfall

Hvert år får vi flere tips om folk som planlegger å brenne avfall etter at bålforbudet oppheves 15. september.
Bål på stranda om kvelden

Foto: Nordre Follo kommune / Adobe Stock

Brenning av avfall er ulovlig og kan ha alvorlige konsekvenser for både miljøet og helsen din. Det er altså ingen god løsning for å bli kvitt avfallet ditt.

Brenning av avfall er ulovlig og i strid med plikten til å unngå forurensning jamfør forurensningsloven § 7, første ledd. «Ingen må ha, gjøre eller sette i verk noe som kan medføre fare for forurensning uten at det er lovlig etter §§ 8 eller 9, eller tillatt etter vedtak i medhold av § 11.»

Du risikerer store utgifter

Det er bare lov å brenne rent trevirke som grener, kvister og ubehandlet tremateriale. Alt annet er avfall og skal leveres til godkjent avfallsmottak.

Dersom vi oppdager at avfall har blitt brent, vil vi vurdere om du som forurenser må kartlegge om brenningen har ført til forurensning av grunnen som må fjernes. Dette må du som forurenser betale, og det kan bli en stor kostnad.

Slik påvirker det miljøet og helsen

Når du brenner avfall, slippes det ut skadelige stoffer som karbondioksid (CO2) og metan (CH4), som bidrar til klimaendringer.

I tillegg kan giftige kjemikalier fra plast og andre materialer skade naturen og dyrelivet.

Røyken fra brenning av avfall kan være svært skadelig for helsen. Inhalering av denne røyken kan føre til luftveisproblemer, hjerte- og karsykdommer, og i noen tilfeller kreft.

Barn, eldre og personer med eksisterende helseproblemer er spesielt utsatt.

Det er også viktig å huske på at mye av avfallet er en ressurs for samfunnet dersom dette leveres til et avfallsmottak som resirkulerer og behandler avfallet.

Tips oss

Kommunen ønsker tips om fyllinger slik at vi kan ta kontakt med den ansvarlige. Dersom fyllingen har blitt tent på må du varsle brannvesenet på telefon 110.

Tips oss om fyllinger på e-post postmottak@nordrefollo.kommune.no.

Sist endret: 19.09.2024