Vil gi ungdommer håp om at de kan få det bedre

Nordre Follo kommune og BUP Follo styrker den tverrfaglige innsatsen for lokal ungdom med oppstarten av FACT ung Nordre Follo.
Tverrfaglig team med fagfolk fra spesialisthelsetjenesten

FACT ung-teamet i Nordre Follo. Bak fra venstre: Fride Førde (fagleder), Ida Andresen (administrativ konsulent), Lina Gundersen (psykisk helsearbeider), Mia Wiberg-Bugge (psykolog) og Henrik Bergersen (psykisk helsearbeider). Foran fra venstre: Aisha Awan (erfaringskonsulent/sosionom) og Synne Rønning (familieterapeut). Foto: Nordre Follo kommune

- Vi har tid. Det tror jeg er en nøkkel her. Vi slutter ikke å følge opp selv om det går bedre, med mindre ungdommen ønsker det selv, sier Tone Marit Anstensrud, avdelingsleder for Hjelpern, FACT ung og utekontakten i Nordre Follo kommune.   

Nytt tilbud for tverrfaglig oppfølging av ungdom

I begynnelsen av oktober markerte Nordre Follo kommune og BUP Follo starten på et nytt samarbeid vi kaller FACT ung Nordre Follo: kunnskapsbasert, fleksibel og helhetlig oppfølging og behandling basert på ungdommens og familiens egne ønsker og behov.  

Dette er et tilbud for ungdommer mellom 12 og 18 år som opplever vansker på flere ulike områder av livet, som for eksempel

  • vanskelig samspill i familien
  • ufrivillig fravær fra skolen
  • sosiale vansker
  • isolasjon
  • handlinger som ødelegger for ungdommen selv eller andre
  • rusproblemer 

Vil jobbe med tilliten over tid

Vi har satt sammen et tverrfaglig team fra spesialisthelsetjenesten og kommunen med ulik formell kompetanse, erfaring, bakgrunn og alder.

Å bli fulgt opp av FACT ung-teamet kan være et alternativ for ungdommer og familiene deres som tidligere har vært i kontakt med kommunen og spesialisthelsetjenesten uten at de føler at det hjalp dem eller situasjonen deres.  

Kommunedirektør Øyvind Henriksen begynte karrieren sin som ungdomsarbeider i Bærum, og drar nytte av erfaringer derfra i arbeidshverdagen sin i dag.

Han understreker betydningen av å jobbe med tilliten mellom alle involverte.  

- Vi jobber mye med tillit både innad i kommunen og eksternt, og det er veldig viktig her også. Teamet skal finne ut av hvordan de gjør dette i felleskap, sier Henriksen.  

FACT ung Nordre Follo samarbeider tett med foresatte, helsesykepleiere, lærere, PPT, utekontakten, barnevernstjenesten, NAV og andre fagpersoner i kommunen og spesialisthelsetjenesten.

Vi ønsker å tilby ungdommene og de foresatte trygg, stabil hjelp og bidra til at den unge opplever å bli fulgt opp tett fremover.

Slik kan vi hjelpe

Hvis ungdommen får tilbud om oppfølging fra oss, får hen en egen kontaktperson. I begynnelsen vil ungdommen få tid til å bli kjent med oss i teamet som skal følge opp.

Vi lager en plan sammen med den unge om hvordan vi skal jobbe sammen mot ungdommens egne behov og mål. Planen skal inneholde hva målet med oppfølgingen er, hva som skal til for at hen skal nå målet sitt, hvordan vi skal samarbeide og hvem vi skal samarbeide med.  

Vi i FACT ung Nordre Follo kan for eksempel tilby familieveiledning, psykoterapi, samtaler og praktisk hjelp til for eksempel skole, jobbsøking eller fritidsaktiviteter. Vi kan møtes der ungdommen og familien ønsker det.

Det viktigste er at vi finner steder å møtes som ungdommene opplever som trygge og gode. Vi kan for eksempel møte den unge hjemme, gå tur, kjøre en tur i bil, gjøre en aktivitet sammen, møtes på skolen eller på et kontor.  

I perioder der det trengs vil flere ansatte i teamet følge opp tett, intensivt og fleksibelt. I andre perioder kan kontakten være mer regelmessig, men sjeldnere. Da vil ungdommen i hovedsak bli fulgt opp av en kontaktperson.  

Vil følge opp 30-40 ungdommer årlig

- Denne måten å jobbe på formidler håp. Ved å være tettere på kan vi blant annet oppdage rusutfordringer tidligere. Erfaringer fra denne samarbeidsformen andre steder viser at omsorgsbelastningen på familien blir redusert, det blir færre konflikter i familiene, og ungdommen får etter hvert den hverdagen de ønsker seg, opplyser Tone Marit Anstensrud.

- Vi tror dette blir et viktig tilbud i kommunen vår, og ikke minst en viktig samarbeidsarena for kommunen og BUP Follo.  

For å få støtte fra FACT ung Nordre Follo må ungdommen bli henvist til BUP Follo.  

BUP Follo tilbyr utredning og behandling til barn og unge under 18 år i Nordre Follo, Ås, Frogn og på Nesodden med psykiske lidelser eller problemer, og familiene deres.  

Kirsti Jackson, seksjonsleder for BUP Follo, deltok også på markeringen.

- Ahus og avdeling BUP er glade for å inngå i samarbeidet med kommunen. Dette er et godt eksempel på hvordan spesialisthelsetjenesten og kommunene kan samarbeide. Dette er også et av flere gode eksempler på hvordan vi kan og skal jobbe mer flyttbart, komme tidligere til, og på den måten forhåpentligvis også kunne forebygge blant annet senere døgninnleggelser, sier Jackson.

FACT ung Nordre Follo-teamet har et mål om å følge opp 30-40 ungdommer i Nordre Follo årlig. Teamet er fullt operativt med base i Ski sentrum fra midten av oktober, og har allerede begynt å jobbe med noen familier som mottar tilbudet.  

Lurer du på noe om dette?

Da er du velkommen til å ta kontakt med Fride S. Førde, kontaktpersonen for FACT ung-teamet i Nordre Follo:
E-post: fridestephansen.forde@nordrefollo.kommune.no
Mobil: 96 83 16 13

Sist endret: 10.10.2024