Arealnøytralitet

Kort fortalt

  • Arealnøytralitet betyr å gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd framfor å bygge ned natur og jordbruksarealer.
  • Arealendringer fra menneskelig aktivitet er den største trusselen mot biologisk mangfold.
  • Vi har en viktig rolle når arealer skal forvaltes, og har derfor et stort ansvar for å begrense tap av biologisk mangfold.

Hvorfor arealnøytralitet?

Verden står ovenfor en global naturkrise. Menneskelige påvirkninger på naturen fører til stort tap av biologisk mangfold i høyt tempo. Dette svekker økosystemer verden over.

I Norge er det estimert at hver femte art er truet med utryddelse, og de største årsakene er

  • arealendringer
  • forurensning
  • klimaendringer
  • fremmede arter
  • høsting 

Av disse er arealendringer den største negative påvirkningsfaktoren. Den er vurdert til å påvirke hele ni av ti truede arter (se figur 1).  

Stolpediagram av hva som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge

Figur 1: Faktorene som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge. Kilde: Artsdatabankens rødliste 2021.

Utbygging og skogbruk påvirker mest

Å bygge ut arealer og skogbruk er de arealendringene som har størst negativ påvirkning på det biologiske mangfoldet.

Kommunen er myndighet i de fleste arealsaker. Vi har derfor en stor og viktig rolle i å begrense den negative påvirkningen som dagens arealbruk kan ha på naturmangfoldet.

Stolpediagram av typer arealendringer med negativ påvirkning på naturmangfoldet.jpg

Figur 2: Typer arealendringer som har størst negativ påvirkning på naturmangfoldet i Norge. Kilde: Artsdatabankens rødliste 2021.  

Arealnøytralitet i Nordre Follo

Idéen og konseptet om arealnøytralitet kom fra naturorganisasjonen Sabima. Konseptet har som mål om null samlet tap av natur i den fremtidige utviklingen.

Nordre Follo kommune hadde som mål om å være arealnøytral helt fra kommunen oppsto.

I desember 2019 ble en felles kommuneplan vedtatt. Den inneholder et mål om arealnøytralitet i hele kommunen.

Ved rullering av kommuneplanens arealdel i 2023, innførte vi planbestemmelser om arealnøytralitet og økologisk kompensasjon som den første kommunen i landet.

Arealnøytralitet betyr å gjenbruke og fortette områder som allerede er utbygd, fremfor å bygge ned natur- og landbruksarealer. Det betyr at vi ikke skal bygge ned

  • frilufts- og grøntområder
  • parker
  • hundremeterskoger
  • urbane grøntkorridorer

Hva betyr økologisk kompensasjon?

Hvis det bygges ned natur i strid med arealnøytralitet, stiller vi krav om økologisk kompensasjon.  

Økologisk kompensasjon betyr at den ansvarlige må kompensere for de naturkvalitetene som går tapt på grunn av nedbyggingen.

Økologisk kompensasjon kan være å restaurere den ødelagte naturen, eller gi et økonomisk bidrag til restaureringsprosjekter av natur i kommunen.  

Det er et behov for å forvalte naturarealer som en begrenset ressurs, og bestemmelsene om arealnøytralitet og økologisk kompensasjon er viktige virkemidler for å redusere, og helst stanse, tapet av natur i kommunen.

Nordre Follo i pilotprosjekt

For å kunne vurdere om kommunen er arealnøytral, trenger vi et naturregnskap. Dette regnskapet forteller noe om hvilken type natur vi har, hvilken verdi den har og hvilken tilstand den er i.  

Det mangler imidlertid en nasjonal metodikk for å gjøre dette på kommunenivå. Nordre Follo kommune er derfor med som pilot i to samarbeidende prosjekter med mål om å utvikle en slik metodikk.

Du kan lese mer på EcoGaps og på nettsiden til Arealregnskap for Akershus, Buskerud og Østfold fylker 2023.

Målet er å kunne lage gode arealregnskap på kommunenivå, som også inkluderer naturregnskap på en faglig forsvarlig måte.

Restaurerbar natur

Sommeren 2023 fikk kommunen overlevert en oversikt over restaurerbar natur i kommunen.

Rapporten, med tilhørende kartdatabase, ble utarbeidet av Norsk Institutt for Naturforskning (NINA) på oppdrag fra kommunen. Den gir en oversikt over arealer med potensiale for naturrestaurering.

Oversikten utgjør et viktig kunnskapsgrunnlag, både i forbindelse med økologisk kompensasjon og ved restaurering på eget initiativ.

Du kan lese hele rapporten Restaurerbar natur i Nordre Follo her (pdf)

Vårt første arealnøytrale prosjekt

Vi jobber for tiden med å iverksette arealnøytralitet og økologisk kompensasjon for å etablere Skotbu høydebasseng.

Siden vi mangler en nasjonal metodikk for å regne ut økologisk kompensasjon, ble Asplan Viak engasjert til å utarbeide et naturregnskap og en tiltaksplan for den økologiske kompensasjonen for høydebassenget.  

Sommeren 2024 ble en rapport med naturregnskap og tiltaksplan overlevert til oss. Fremgangsmåten i rapporten skal være overførbar til andre prosjekter.

Du kan lese hele rapporten her: Norges første naturmangfoldregnskap for et kommunalt byggeprosjekt - Nytt høydebasseng på Skotbu, Nordre Follo kommune (pdf)

Mer om arbeidet