Reguleringsplaner
Kort fortalt
- En reguleringsplan er en politisk vedtatt plan over et avgrenset område.
- Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes og hva som kan bygges der.
- En reguleringsplan består av et plankart og planbestemmelser.
- Her finner du hvilke reguleringsplaner som gjelder for din eiendom.
- Her finner du informasjon om alle aktive reguleringsplaner i Nordre Follo kommune.
Hva er en reguleringsplan?
En reguleringsplan, eller en arealplan, gir regler for hvordan arealene innenfor et område kan brukes og hva som kan bygges der.
En reguleringsplan består av et plankart og planbestemmelser. Det finnes ulike typer arealplaner. Din eiendom kan være berørt av flere.
Plankartet
Plankartet viser hvor boliger, veier, lekeplasser, skoler og så videre skal ligge.
Bestemmelsene
Bestemmelsene definerer nærmere hvordan områdene kan brukes, hva som kan bygges, hva som skal bevares og så videre. Bestemmelsene utfyller plankartet.
Ofte inneholder bestemmelsene også regler om hva som må være på plass før man får lov til å bygge, som for eksempel en mer detaljert plan eller bygging av vei eller lekeplass. Dette kalles rekkefølgebestemmelser.
Hva gjelder for min eiendom?
En reguleringsplan er rettslig bindende for arealbruken i området. Dette betyr at den må følges. Hvis du skal bygge noe på en eiendom, eventuelt dele en eiendom, vil altså arealplanen(e) gi deg svar på hva som kan tillates og ikke.
Søk opp adressen i kartet for å se hvilke planer som gjelder for en spesifikk eiendom:
Skal du lage en reguleringsplan?
Vær oppmerksom på at bare fagkyndige har mulighet til å lage en reguleringsplan. Er du ikke fagkyndig, må du leie inn noen som kan lage reguleringsplanen for deg.
Informasjon om planprosessen
I dokumentet informasjon om planprosesser i Nordre Follo kan du som utbygger lese mer om hvordan vi forventer at en privat initiert planprosess skal skje, og hva du som utbygger kan forvente av planavdelingen i plansaksbehandling.
I dokumentet finner du praktisk informasjon om gjennomføring av en plansak, som
- hvordan et oppstartsmøte foregår
- hvilke krav kommunen stiller til utbygger
- hvordan varsel om oppstart skal skje
Du finner også informasjon om hvilke tekniske og formelle krav som stilles til et komplett planforslag, gebyrer og hvordan du søker om mindre endring.
Oppstartsmøte
Før planarbeidet starter opp, må forslagsstiller ha et møte med planavdelingen om plan-idéen. I oppstartsmøtet gir kommunen rammer og føringer for planarbeidet.
Skjema for oppstartsmøte fylles ut av utbygger og sendes til postmottak. På selve oppstartsmøtet vil kommunen bruke skjemaet som ble sendt inn av forslagsstiller som referatmal. På den måten er all informasjon om den tidlige fasen av prosjektet samlet i ett dokument.
Planinitiativ med stedsanalyse og mulighetsstudie skal alltid følge med som vedlegg til skjema for oppstartsmøte.
Varsel om oppstart
Forslagsstiller skal varsle oppstart av planarbeid. Dette gjøres ved kunngjøring i avis og gjennom digitale medier, samt ved å sende brev til naboer og andre berørte parter.
Lage et planforslag
Forslagsstiller utarbeider et planforslag på bakgrunn av rammer og føringer fra kommunen og innspill til planarbeidet som har kommet i forbindelse med varsel om oppstart.
Det stilles spesielle krav til planforslagets innhold og kvalitet. Planforslaget sendes til planavdelingen, som gjennomgår det innsendte materialet og forbereder saken for politisk førstegangsbehandling.
Førstegangsbehandling
Ved politisk førstegangsbehandling foreligger det et konkret forslag til reguleringsplan fra forslagsstiller. Forslaget består av et plankart og et sett bestemmelser, og mange vedlegg.
I tillegg foreligger det et saksfremlegg eller en saksutredning, skrevet av saksbehandlere på planavdelingen, som beskriver planforslaget for politikerne.
Planforslaget blir deretter behandlet av utvalgte politikere i kommunen som sitter i det faste utvalget for plansaker. Dette utvalget bestemmer om forslaget skal legges ut på høring, om det skal bearbeides eller om det skal avvises.
Høring og offentlig ettersyn
Det er lovpålagt med en høringsfrist på minimum 6 uker. I høringsperioden skal alle som blir berørt av planen få mulighet til å uttale seg om den.
Privatpersoner kan komme med merknader eller innspill til planen, men det er bare berørte nasjonale og regionale organer som kan komme med innsigelse, se plan- og bygningsloven §5-4.
Annengangsbehandling
Når høringsfristen har gått ut, forbereder kommunens saksbehandler i planavdelingen saken til ny politisk behandling. Først går saken til det samme utvalget som hadde saken til førstegangsbehandling, før saken går til Kommunestyret for endelig vedtak.
Vedtak
Kommunestyret vedtar reguleringsplaner. Gjennom en vedtatt reguleringsplan blir arealbruken gjort bindende for den enkelte grunneier.
Det betyr at den enkelte grunneier ikke kan gjøre tiltak på sin tomt som er i strid med den vedtatte planen. Den politiske behandlingen av reguleringsplaner kan følges via den politiske møtekalenderen.
Klage på vedtak
Tiltakshaver, naboer og andre klageberettigede kan klage på kommunens vedtak i bygge- og reguleringssaker. Klageberettigede får brev om muligheten til å klage, frister osv. Klagen skal sendes til kommunen. Hvis kommunen ikke endrer vedtaket sitt, sender kommunen saken videre til Fylkesmannen for endelig avgjørelse.
Les mer om plan- og bygningsrett på Statsforvalteren i Oslo og Vikens nettsider.
Viktige dokumenter til planarbeidet
Kommuneplan for Nordre Follo kommune 2019-2030
Kommuneplanen er en overordnet plan, og inneholder mål og retning for kommunens utvikling. Planen består av en samfunnsdel og en arealdel og skal ivareta kommunale, regionale og nasjonale mål og interesser.
Alle kommunevise dokumenter er gjeldende frem til det er vedtatt et felles dokument for den nye kommunen.
Kvalitetsprogram for klima- og miljøvennlig byutvikling
Formålet med et kvalitetsprogram er å sikre bedre prosjekter med en lavere samlet miljøbelastning. Et kvalitetsprogram skal bygge på bærekraftig utvikling med balanse mellom de overordnede aspektene økologisk, sosial og økonomisk bærekraft.
Kvalitetsprogrammene skal være Nordre Follo kommunes verktøy for å kvalitetssikre og implementere oppsatte mål for området. Det overordnede kvalitetsprogrammet skal også være veiledende for fremtidige mer detaljerte kvalitetsprogram for kvartaler/delområder.
Vi ber om at du sender eventuelle spørsmål om dette til epost postmottak@nordrefollo.kommune.no.
Veileder til miljøprogram og miljøoppfølgingsplan
Formålet med disse heftene er å bistå utbyggerne med å ivareta viktige fokusområder og følge opp vedtak kommunen har gjort. Oversikten viser hvilke retningslinjer og krav som må eller bør være på plass i et miljøprogram og senere i en miljøoppfølgingsplan.
Veileder blågrønn faktor
Blågrønn faktor (BGF) er et verktøy som sikrer forutsigbarhet for utbygger iht. krav til uterom når det gjelder vannhåndtering, vegetasjon og biodiversitet i utbyggingsprosjekter.
Blågrønn faktor vil bidra med å sikre at areal for den blågrønne strukturen blir ivaretatt. Blågrønn faktor kan bidra til å dempe skader fra kraftigere og mer nedbør, fremme økologiske og estetiske kvaliteter, utvikle jordsmonnet, forbedre mikroklima, vann- og luftkvalitet og legge til rette for bedre uterom
Norm for universell utforming av uteområder, veger og gater
Intensjonen er at Nordre Follo kommunes uteområder, veger og gater utformes etter standarder i denne normen. Da kan man få et forutsigbart og enhetlig system som alle kan ferdes trygt i.
Dette vil innebære at man bruker arkitektoniske virkemidler og naturlige ledelinjer satt i system over hele områder for at alle skal kunne finne fram enkelt og sikkert. Virkemidlene innebærer at alt fra overordnede planer
til materialvalg, tekstur, farger og utforming av skilt følger et enhetlig mønster.
- Veileder universell utforming (vedtatt av tidligere Ski kommune i 2015)
Temaplaner
Kommunen arbeider med en rekke temaplaner som omfatter hele eller deler av kommunen, blant annet funksjons- og designplan for gater, torg og parker i Ski sentrum.
Funksjons- og designplanen skal fungere som et viktig grunnlag i utarbeidelsen av alle detaljreguleringsplaner i Ski sentrum.
Strategi for utbyggingsavtaler (Ski sentrum og Ski vest)
Strategi for utbyggingsavtaler ble vedtatt av kommunestyret 17. juni 2020. Strategien setter rammene for forhandlinger av utbyggingsavtaler med utbyggere og grunneiere i Ski sentrum og Ski vest.
Ski by står ovenfor en formidabel utvikling som vil skje over en lang periode. Intensjoner og mål for utviklingen er beskrevet i vedtatte planer.
Eksisterende byrom og infrastruktur trenger oppgradering, i tillegg til at vi må lage nye møteplasser og ny teknisk infrastruktur som skal møte fremtidens behov. Mange av tiltakene vil flere av utbyggerne og kommunen ha felles interesse av at blir realisert.
For å sikre den økonomiske gjennomføringen og koordineringen av alle tiltakene, kreves et godt samarbeid mellom kommunen og utbyggere som skal realisere sine prosjekter i byen vår.
Et av flere viktige verktøy her er utbyggingsavtaler, som er en frivillig avtale mellom utbygger og kommunen. For å sikre en bærekraftig utvikling er det viktig med en så rettferdig fordeling av ansvar og kostnader mellom partene som mulig.
I strategi for utbyggingsavtaler for Ski by kartlegger kommunen hvilke krav som kan stilles til partene, hvordan fordelingen av kostnader bør være og hvem som skal ha ansvar for å realisere de forskjellige tiltakene.
Vann, avløp og overvann i reguleringssaker
Utviklere må i arbeidet med reguleringsplaner utarbeide helhetlig dokumentasjon for vann og avløp, inkludert overvann og flom. Les mer om vann og avløp i reguleringssaker.
Priser
Kontaktinformasjon
postmottak@nordrefollo.kommune.no
Telefon sentralbord: 02178
Plansjef: Arild Øien
Kunngjøring om planarbeid
Varsel om oppstart
Når en utbygger ønsker å starte en reguleringsplanprosess, må de varsle oppstart av reguleringsarbeidet. Alle berørte og interesserte har muligheten til å komme med innspill til planprosessen som da skal starte.
Hvis du sender inn et innspill, vil du ikke få svar direkte. Alle innspillene til varsel om oppstart vil bli kommentert av utbygger og kommunen i forbindelse med den politiske behandlingen.
Planer på høring og til offentlig ettersyn
Når en plan ligger ute på høring eller til offentlig ettersyn, har alle berørte og interesserte mulighet til å komme med merknader eller innspill. En reguleringsplan ligger ute på høring i minimum seks uker.
Hvis du sender inn et innspill, vil du ikke få svar direkte. Alle innkomne merknader og innspill vil bli oppsummert i sakspapirene som skal til politisk behandling.
Se varsel om oppstart, høringer og kunngjøringer
Områdeplaner
Vedtatte områdeplaner:
- Områdeplan Ski sentrum
- Områdeplan Oppegård lokalsenter
- Områdeplan Langhus sentrumsområde
- Områdeplan Ingieråsen
- Områdeplan Ski vest
Områdeplaner under arbeid:
Detaljplaner under arbeid
Ski sentrum og områdene rundt
- Nordbyveien 2/Skeidartomta
- Ny avgrening Østre linje – detaljregulering
- Ski stasjonsområde vest
- Ski stasjonsområde øst
- Skolekvartalet - detaljregulering
- Taraldrud døgnhvileplass - detaljregulering
- Trekantkvartalet - detaljregulering
- Villenga - detaljregulering
- Waldemarhøyveien 1 - detaljregulering
- Waldemarhøyveien 5 og 7 - detaljregulering
- Åsveien 3, 5, 9, 11 A, 11 B, 13 og 15
Langhus
Skotbu
Oppegård
Kolbotn og nærliggende områder
- Ingierveien 2-6, detaljregulering
- Sentrumsgården på Kolbotn - detaljregulering
- Lienga 6-8, detaljregulering
- Trollåsen senter
Svartskog
Det er ingen detaljreguleringer under arbeid på Svartskog nå.
Sofiemyr
Myrvoll
Det er ingen detaljreguleringer under arbeid på Myrvoll nå.
Vedtatte planer
Overordnede planer
For kommuneplan, kommunedelplaner, planprogram og temaplaner, se styringsdokumenter
Ski sentrum og områdene rundt
- Del av Vardåsen – detaljregulering
- Felt BB2 og BB3 i Ski vest – detaljregulering (vedtatt mars 2019)
- Felt S12, S13 og S14 i Ski sentrum - detaljregulering
- Fylkesvei 152 Kirkeveien og del av Langhusveien
- Gater, torg og parker i Ski sentrum – funksjons- og designplan - veileder
- Gater, torg og parker i Ski sentrum – funksjons- og designplan - illustrasjonsplan
- Glynitveien 39 – detaljregulering
- Idrettsveien 11 - detaljregulering
Kirkeveien 1 - detaljregulering - Kommunedelplan Ski øst
- Kværnerveien 10 (vedtatt oktober 2018)
- Ny videregående skole og boliger i Ski sentrum (vedtatt oktober 2019)
- Sanderveien - detaljregulering
- Ski øst – kommunedelplan (vedtatt november 2016)
- Skogsnarveien - detaljregulering
- Ungdomsskole i Ski vest - detaljregulering
- Vestveien 22 (vedtatt 15. februar 2023)
Langhus
- Arnestadjordet i Langhus sentrumsområde – detaljregulering
- Follobanen ved Roås- reguleringsplan (vedtatt 17. februar 2022)
- Langhussenteret 3B (vedtatt oktober 2018)
- Langhus gård – detaljregulering (vedtatt oktober 2018)
- Langhus sentrumsområde – områdeplan (vedtatt juni 2015, med mindre endring i 2017)
- Linås - detaljregulering
- Svømmehall på Langhus – detaljregulering (vedtatt 12. juni 2019)
Oppegård
- Durendalsveien 1– detaljregulering (vedtatt mars 2018)
- Kurud skog - detaljregulering (vedtatt desember 2022)
- Nye lysløyper i Oppegård nord – områderegulering (vedtatt september 2018)
- Tjernsliveien – Tusseveien – detaljregulering (vedtatt oktober 2019)
Kolbotn sentrum og områdene rundt
- Frittliggende småhusbebyggelse – områderegulering (vedtatt september 2016)
- Kantorbekken terrasse (B2) – detaljregulering (vedtatt juni 2019)
- Kantorveien-Båtsleppa (felt B3 i områderegulering for Kolbotn sentrum)
- Kolbotn skole – detaljregulering (vedtatt mars 2019)
- Kolbotn sentrum – gjennomføringsmodell
- Kolbotn sentrum – områderegulering (vedtatt mars 2017)
- Kolbotn stasjon
- Kolbotnveien 45–47 (B1) – detaljregulering (vedtatt juni 2019)
- Klaus Egges vei 34 – detaljregulering (vedtatt oktober 2019)
- Mellomåsen – detaljregulering (vedtatt oktober 2019)
- Skiveien 54 - detaljregulering
- Skiveien–Skrenten – områderegulering
- Skolebakken – detaljregulering (vedtatt mai 2019)
- Storebukta i Kolbotn sentrum (B7) – detaljregulering (vedtatt mars 2018)
- Sønsterudveien 2 - detaljregulering
- Veslebukta, Kolbotn – detaljregulering (vedtatt oktober 2019)
- Trollåsen senter (vedtatt februar 2023)
Sofiemyr
- Deler av Taraldrudveien m.m. – detaljregulering (vedtatt april 2016)
- Infrastruktur Svartskog – detaljregulering (vedtatt desember 2018)
- Lienga 4 Mastemyr – reguleringsplan (vedtatt oktober 2019)
- Kongeveien 49 – detaljregulering (vedtatt april 2016)
- Mastemyr næringspark – vedtak om mindre reguleringsendring (mindre endring vedtatt mai 2019)
- Sofiemyr idrettspark – områderegulering (vedtatt juni 2019)
- The Well Resort – detaljregulering (vedtatt mars 2019)
Svartskog
- Bålerud – områderegulering (vedtatt juni 2015)
- Infrastruktur Svartskog – detaljregulering (vedtatt desember 2018)
Tårnåsen
- Tårnåsen senter – detaljregulering (vedtatt mars 2019)
Greverud
- Fylkesvei 152 Skiveien, Stenfelt–Greverud – detaljregulering (vedtatt juni 2017)
- Greverud senter – detaljregulering (vedtatt mai 2016)
Myrvoll
- Myrvoll Ekornrud – områderegulering (vedtatt november 2015)
- Skogsåsen – detaljregulering (vedtatt november 2016)
- Trelasttomta – detaljregulering (vedtatt november 2015)
Kontaktinformasjon
postmottak@nordrefollo.kommune.no
Telefon sentralbord: 02178