Follo-kommunene og NMBU signerte viktig samarbeidsavtale
Samtlige Follo-ordførere signerte fredag avtalen. F.v.: Bengt Nøst-Klemmetsen (Ås), Tom Anders Ludvigsen (Vestby), Cecilie Pind (Nordre Follo), Cathrine Kjenner Forsland (Nesodden), Sigbjørn Odden (Frogn), Christopher Leiknes (Enebakk) og Silje Fjellheim (rektor NMBU). Foto: Ås kommune
På en litt hutrig fredag helt på tampen av februar, samlet Follos ordførere seg i Ås sammen med Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU).
Her signerte de en avtale som burde varme de aller fleste.
Avtalen, som er en overordnet samarbeidsavtale mellom Folloregionen IPR (et samarbeidsorgan for alle Follokommunene) og NMBU, er en avtale som har som formål å løse de klimamessige-, økonomiske- og sosiale utfordringer vi står overfor de neste årene.
Samarbeidet skal bidra til å tenke mer regionalt
Nordre Follos næring- og kultursjef, Silje Kjenseth-Wynter, er svært fornøyd med å få signaturene på plass.
– Avtalen er et resultat av et langvarig arbeid i regi av Folloregionen IPR, sier hun.
Samarbeidet skal bidra til å tenke mer regionalt og mindre kommune for kommune, forteller hun, og legger samtidig til at denne type avtaler er uhyre viktig i en tid der kommunens rammevilkår blir stadig trangere.
– Vi må prioritere hardere og utnytte de mulighetene som ligger der, og denne type avtale er nettopp en slik mulighet, sier hun.
Har du lastet ned appen vår?
Få informasjon om hva som skjer i nærheten av deg og om temaer du er interessert i.
– Kommunene kan dra nytte av de mange gode fagmiljøene
Folloregionen IPRs daglige leder, Ola Haave, har jobbet utrettelig med å få avtalen på plass, og er som nærings- og kultursjefen svært fornøyd med å ha fått signaturene på plass.
– Gjennom dette samarbeidet er det tydeliggjort at begge parter har mange felles interesser som man kan jobbe enda mer med i tiden fremover, forklarer han.
– Kommunene kan dra nytte av de mange gode fagmiljøene som finnes på NMBU, som lærerutdanningen og handelshøyskolen, og universitetet kan få tilgang til arealer og befolkningsgrupper som de trenger til sin forskning.
«Look to Follo»
Han mener at avtalen med all tydelighet signaliserer at resten av Norge nå kan «Look to Follo», og samtidig sørge for at de kloke hoder som uteksamineres derfra kanskje vil velge å bli i regionen og bidra fremover.
– Med denne avtalen kan vi bidra til at NMBU gjør Folloregionen til en «living lab», med tilgang til landbruksarealer og folk, forklarer han.
I første omgang er det spesielt tre satsningsområder som får fokus i tiden fremover:
- ren Oslofjord
- regionsutvikling
- innovasjon og entreprenørskap
På samtlige områder har NMBU spisskompetanse, noe vil komme både kommunene og innbyggerne til gode.
– Vi må redde Oslofjorden, slår Silje Kjenseth-Wynter fast.
– Vi må også få til planlegging som tar høyde for klimaet, og samtidig skaper innovasjon i tjenestene våre og legger til rette for et næringsliv som blomstrer og som utnytter regionens naturlige fortrinn.
Kan gi gode fremtidsrettede løsninger
Ordfører Cecilie Pind deler nærings- og kultursjefens entusiasme.
Hun sier at avtalen gir Nordre Follo og de andre kommunene en mulighet til å trekke på all den kompetansen og det forskningsmiljøet som finnes hos NMBU for å løse utfordringene kommunen står fremfor i tiden fremover.
– Vi vil ha et samarbeid mellom de akademiske miljøene på NMBU og fagmiljøene i kommunen som vil kunne gi oss gode synergier i jobben med å finne gode, fremtidsrettede løsninger, forklarer hun, før hun legger til:
– Vi er så heldige å være en del av en universitetsregion, med landets fremste forskningsmiljø, og jeg er derfor veldig glad for at vi nå får på plass rammer for et godt samarbeid.
Ordfører Cecilie Pind, som her signerer avtalen på vegne av Nordre Follo, har tro på at det nye samarbeidet vil gi gode synergier i fremtiden. Foto: Ås kommune
Innbyggerne vil merke en positiv endring
Det er også en flott anledning til å knytte Folloregionen tettere sammen i dette samarbeidet, både med tanke på felles prosjekter og felles retning.
Spørsmålet som derimot kan melde seg er jo nettopp hvordan Follos innbyggere vil merke og kjenne på fordelene med denne type samarbeid.
Silje Kjenseth-Wynter er ikke i tvil om at innbyggerne vil merke en positiv endring.
– Innbyggerne vil merke det gjennom de konkrete prosjektene, som Ren Oslofjord og innovasjon i kommunale tjenester, forklarer hun.
Vil bidra til en bedre stedsutvikling
– Dette vil også bidra til en bedre stedsutvikling som er kunnskapsbasert.
Selv om det er lokalisert i Ås kommune, er hun ikke i tvil om at denne avtalen i enda større grad forankrer NMBU som hele Follos universitet, samtidig som det er et viktig steg mot det å gjøre Follo til en kunnskapsbase på østlandet.
– Det er det absolutt, slår hun fast, og forklarer videre at med en av Norges høyest utdannede befolkning og en strategi for å gjøre området rundt NMBU til et innovasjonsdistrikt, vil dette i enda tydeligere grad tiltrekke flere kunnskapsintensive arbeidsplasser.
– Vi har en høyt utdannet befolkning, et universitet og en toglinje. Disse fortrinnene skal vi utnytte for å skape et blomstrende næringsliv og bedre tjenester for innbyggerne, avslutter hun.
Sist endret: 05.03.2025