FHI anbefaler ny oppfriskningsdose til de eldste og sykeste

Kommunene skal prioritere å gi vaksine til sykehjemsbeboere og sårbare personer 75 år og eldre med hjemmesykepleie først.
Illustrasjonsfoto

Folkehelseinstituttet anbefaler nå en ny oppfriskningsdose for personer som er sykehjemsbeboere og 75 år og eldre. Anbefalingen trer i kraft fra 1. juli, men den enkelte kan ikke forvente at kommunene har et tilbud til alle i denne gruppen med en gang, sier FHI.

Retningslinjene fra FHI sier at kommunene skal begynne med å tilby ny oppfriskningsdose til sykehjemsbeboere og sårbare personer som er 75 år og eldre med hjemmesykepleie. Personer som har hjemmesykepleie og fikk dose 1, 2 og 3 hjemme, er prioritert.

Deretter skal de over 80 år prioriteres.

FHI anbefaler derfor følgende prioriteringsrekkefølge:

• Sykehjemsbeboere og sårbare personer 75 år og eldre med hjemmesykepleie
  • Aldersgruppen 80 år og eldre
  • Aldersgruppen 75-79 år

Kommunene har lite vaksiner

Det er lite vaksiner tilgjengelig i kommunene. FHI hadde planlagt at det ikke skulle være noen leveranser av vaksiner fra uke 27-32. Nå planlegger de for noe levering i uke 29. Det blir fortsatt ikke bli sendt ut vaksiner i uke 27-28 eller 30-32.

- Vi følger som alltid FHIs retningslinjer og fortsetter med å vaksinere sykehjemsbeboere og personer over 80 år. Vi prioriterer de aller eldste og de på sykehjemmene. De har allerede hatt et tilbud, så mange er allerede vaksinert. Det som er nytt nå, er at de blir anbefalt å ta en ny oppfriskningsdose, det er ikke bare et tilbud, sier kommuneoverlege Monica Biermann.

Ny oppfriskningsdose kan gis når det har gått minst fire måneder fra forrige dose.

Må midlertidig stanse muligheten til å bestille time

På grunn av de nye retningslinjene fra FHI, må vi midlertidig stanse muligheten til å bestille timer for de som er yngre enn 80 år.

De som er 75 år og eldre er prioritert etter personer på sykehjem og de over 80 år. Det vil komme ny mulighet til å bestille timer i august, når vi får nye leveranser av vaksiner og de eldste har fått tilbud om oppfriskningsdose.

Folkehelseinstituttet anbefaler at kommunene er klare til å starte vaksinering av 65-74 åringene og 18-64 med underliggende risikotilstander fra 1. september. De understreker samtidig at pandemien er uforutsigbar og det kan komme endringer.

Bli hjemme når du er syk

Det er også endret anbefaling om vaksinering etter gjennomgått korona. FHI anbefaler nå ny oppfriskningsdose for sykehjemsbeboere og personer over 75 år uavhengig av om man nylig har hatt korona. Det trenger bare gå tre uker etter sykdom før du kan få oppfriskningsdose.

FHI legger til at det viktigste rådet for folk som blir syke fortsatt er å holde seg hjemme til du føler deg bedre. Du trenger ikke teste deg, men unngå kontakt med personer som har økt risiko for å bli alvorlig syk.

Les mer på FHIs nettside

Sist endret: 30.06.2022