Alle over 75 år bør ta ny dose vaksine

Selv om du har hatt korona, er personer over 75 anbefalt å ta en ny oppfriskningsdose. Kommunen har flere enn 900 ledige timer neste uke og alle over 75 kan bestille tid nå.

Folkehelseinstituttet forventer at det vil komme en ny bølge av koronasmitte i høst og i vinter og peker på at omikron-varianten av viruset utvikler seg i stadig nye undervarianter. Den dominerende varianten i Norge og Europa er nå BA.5, og den smitter også vaksinerte og personer som har vært smittet. Det er heldigvis lite som tyder på at den gir mer alvorlig sykdom.

Beskytter mot alvorlig sykdom

Grunnimmuniteten i befolkningen er god fordi mange er vaksinert og mange har vært syke. Det beskytter trolig mot et alvorlig forløp hos unge, men ikke like godt hos eldre.

- Det er viktig å huske på at vaksinen er den beste beskyttelsen mot alvorlig sykdom og behov for behandling på sykehus. Det er mange vaksinerte som har blitt smittet, men de blir sjeldnere alvorlig syke, sier kommuneoverlege Monica Biermann.

Beskyttelsen som vaksinen gir, blir mindre effektiv etter hvert og de fleste fikk sin oppfriskningsdose for flere måneder siden. Eldre personer har svakere immunforsvar og blir oftere alvorlig syke av viruset. Derfor anbefaler Folkehelseinstituttet at de tar en ny oppfriskningsdose nå, selv om de har vært smittet med korona tidligere.

Mange ledige timer

- Vi har sendt sms med invitasjon til å bestille time til alle i kommunen som er over 75 år. Vi har 900 ledige timer neste uke og oppfordrer alle til å bestille tid. Hvis du ikke har fått sms eller ikke klarer å bruke den digitale registreringen, så kan du ringe vaksinesenteret på 94 01 23 10, sier Biermann.

Les mer om vaksinasjon og bestilling av time

Sist endret: 06.09.2022